Tip týdne: 3×

Tři filmy propojené tématem, myšlenkou, osobností tvůrce, žánrem nebo jen vkusem dramaturgů karlovarského filmového festivalu. Třikrát je dynamická kolekce, která se rozrůstá každý týden o novou trojici filmů, a coby nevysychající inspiraci se ji vyplatí navštěvovat pravidelně.

3× konec světa

Konec lidského pokolení očima provokatéra Larse von Triera, herecké hvězdy a občasného režiséra Caseyho Afflecka nebo islandského hudebního vizionáře Jóhanna Jóhannssona.

3× 1968

Události spjaté s datem 21. srpna 1968, jak je ztvárnil nedlouho poté Dušan Hanák, v tu chvíli zaznamenal a v roce 2009 odvyprávěl Jan Němec, a jak se za nimi ohlédla v roce 2022 Beata Parkanová.

3× Greta, Margot, Ryan

Malé ohlédnutí do doby kdysi před Barbie, kdy Greta Gerwig stála ještě výhradně před kamerou, Margot Robbie nebalancovala na podpatcích, ale na bruslích, a Ryan Gosling byl sice blond, avšak zcela emancipovaný.

3× můj dům, můj hrad

Místo zvané domov skrývá mnohá tajemství svých obyvatel, jejich sny i obsese. Občas má i svůj vlastní život. Zvlášť když majitelé nejsou doma.

3× léto

Rozmarné a poetické, berlínské a romantické a hudební a bezstarostné – tři letní filmy na letní prázdniny.

3× z rodinného života

Spletence rodinných vztahů jsou nekonečně pestré; co rodina, to originál. Zároveň toho máme „doma“ všichni hodně společného. Tak schválně, nepřipadají vám tyhle příběhy z rodinného života povědomé?

3× Absurdistán

Vítejte ve světě, kde je třeba se dvakrát štípnout pro ujištění, že se Vám to nezdá. Neuvěřitelná realita v podání režisérských es, jakými jsou Paolo Sorrentino, Thomas Vinterberg a Karel Kachyňa.

3× Ewan McGregor

První filmová role, režijní debut a nádavkem film, který z něj udělal symbol vlny britských filmů, jež v 90. letech zatřásly kinematografií. To je náš plán na tento týden.

3× Wassup bro!

Co měl asi v devadesátkách ve walkmanu malý Jonah Hill? Mají samurajové rádi Wu-Tang Clan? A stal se ze singlu Prach banger? Tenhle týden prostě posloucháme rap!

3× ten svatební den

Svatební den není jako každý druhý a měl by být alespoň trochu nezapomenutelný. Někdy je ale pro zúčastněné mimořádný víc nebo jinak, než si kdy uměli představit.